q

 

 

Logboek


Crossocheilus siamensis (Siamese algeneters)
11 augustus 2018
Vanwege de draadalg in m'n "overige aquaria" heb ik een aantal volwassen en volgroeide Siamese algeneters op Marktplaats gekocht bij aquarianen bij wie de vissen te groot werden voor hun aquarium. Wat meteen opviel bij de exemplaren was hun grootte. In mijn aquarium van 135 x 80 x60 (lxbxh) zijn ze na vier jaar niet langer dan 7 cm. De nieuwe vissen zijn 12 à 13 cm lang. Komt dat door het voer? Bij mij moeten ze algen eten en tweemaal in de week krijgen ze muggenlarven of watervlooien. Bij hun vorige eigenaar kregen ze dagelijks droogvoer.
Maar nu verder met het onderwerp waarvoor ik ze aangeschaft heb: de draadalgen. Binnen vier weken hadden ze alle algen opgevreten. Ze houden het aquarium keurig algvrij. Tweemaal in de week voer ik ze bij.
Nu zijn er in de handel verschillende vissen die Siamese algeneter worden genoemd. Waar je speciaal op moet letten, is dat de donkere streep op hun flanken doorloopt in hun staart. Het zijn vissen die elkaars gezelschap opzoeken. Een groep van vijf vissen is het minimum. Ze zijn niet agressief ten opzichte van elkaar en andere vissen, dit in tegenstelling tot Crossocheilus kalopterus (of: Epalzeorhynchus kalopterus), die op Crossocheilus siamensis lijkt, maar een oranje (bruine) streep op hun flank hebben en vaak ook als Siamese algeneter aangeboden worden.


LED-strips
17 januari 2018

LED-strips boven m’n aquarium bevallen toch niet. Ze geven voldoende licht, maar de 100% vochtige omgeving - op zo’n 5 tot 10 cm boven het water - veroorzaakt los contact en uitval van LED’s. Bij plaatsing van een glas- of acrylplaat tussen het water en de strips heb je dit probleem niet.
Ik heb indertijd gekozen voor LED-strips omdat dit een redelijk goedkope oplossing is, maar zeker zo effectief en nog goedkoper zijn bouwlampen. Voor € 10 tot € 20 heb je een 10 Watt bouwlamp. Ze zijn waterdicht en als je lichtkleur ‘koud wit’ kiest, heb je het geschikte licht voor plantengroei. Nadeel is dat je 220 Volt boven je bak hebt hangen en dat betekent dat je de lampen goed moet vastmaken en ervoor moet zorgen dat de bedrading veilig verbonden wordt met het lichtnet! Natuurlijk zijn er in de handel tal van uitstekende aquarium LED-lampen te koop die zonder meer veilig zijn (12 Volt), maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. Zo heb ik boven drie van mijn aquariums AquaRay-lampen hangen (daglicht), maar die kosten wel zo’n € 160 per stuk.

Compacte groei
1 december 2017

Via Marktplaats heb ik eind oktober Cryptocoryne Aponogetifolia’s gekocht, een prachtige plant met brede gelobde bladeren van zo’n 80 tot 100 cm lengte. Dat zijn grote planten. Maar wat ik al vermoedde is uitgekomen. Onder het heldere licht van de AquaRay tegels vormt de plant aanzienlijk kortere bladeren (maximaal 60 cm). Alle Cryptocorynen die ik in mijn aquarium plant, vormen na verloop van tijd kortere bladeren.

13 september 2017
Omdat ik de eerdere meting van de gH niet vertrouwde, heb ik een nieuw flesje gH reactievloeistof aangeschaft. Na 12 druppels verkleurde de vloeistof naar de aangegeven indicatiekleur. Kennelijk was de vloeistof in de oude verpakking over zijn houdbaarheidsdatum heen. De waardes van mijn grote aquarium zijn: pH 6,5-7; gH 12; Fe 0,1-0,25 mg/l; kH 10; PO4 0,5 mg/l; NO2 0 mg/l; NO3 0 mg/l; NH3 & NH4 0 mg/l. Ik heb nu in bijna anderhalf jaar geen water meer ververst. Alleen eenmaal per maand vul ik het verdampte water bij. Dat is zo'n 5 liter per keer.

20 maart 2017
Siamese algeneters leven in hun natuurlijke leefomgeving in stromend water. De enige waterbeweging in mijn 600 liter aquarium werd veroorzaakt door de twee Eheimpompen die zorgen voor de doorstroming van het biologische deel (samen goed voor de verplaatsing van 600 liter per uur). Daar heb ik nu verandering in gebracht. Het aquarium is van een vrijwel stilstaand meertje verandert in een rustig stromend beekje. Daarvoor heb ik twee stromingspompen geplaatst. Een Aqua Medic Ecodrift 4.1 (instelbaar vermogen 800 - 4.000 l/u) en een Eheim SteamOn (1800 l/u). Beiden werken bijna onhoorbaar. Ik heb echter de indruk dat de Ecodrift (op "stand 2" = ± 1500 l/u veel meer stroming veroorzaakt dan de Eheim met zijn 1800 l/u. De Siamese algeneters zoeken regelmatig het heftigste deel van de stroming op.

Een (bijna) gesloten ECO-systeem
20 januari 2017
Sinds de installatie van de drie AquaRay tegels boven m'n 600 liter aquarium groeien alle planten als kool (kennelijk dringt het licht van LED-strips te weinig door naar dieptes van 60 cm. Bijvoorbeeld, de rode Lotus wilde steeds naar het wateroppervlak groeien. Nu blijven de bladeren op 30 cm van het oppervlak). M'n Siamese algeneters (de enige vissen in dit aquarium, 8 stuks) voer ik nog maar eenmaal per week en zelfs dat is niet nodig, want er zijn voldoende algen aanwezig om van te knabbelen. Ik voer alleen maar om ze wat afwisseling te geven, zoals muggenlarven en watervlooien. Water ververs ik ook niet meer, alleen eens in de maand vul ik het verdampte water bij. Uit watertests blijkt dat het poep en pies gehalte van het water nul is. Het biologische filter (72 liter nat en 15 liter droog) doet zijn werk. Het enige dat overblijft is het wekelijks uitspoelen van de filterwatten. Kortom, je kunt spreken van een bijna gesloten ECO-systeem.


Uitbreiding AquaRay tegels
5 januari 2017
Vanwege het positieve effect op mijn planten heb ik via Marktplaats een derde AquaRay tegel aangeschaft. Er hangen nu drie AquaRay tegels boven het aquarium (135 x 80 x 60) (2 x Daylight en 1 x Ocean Blue). Het Velda armatuur van 120 cm is verhuisd naar de 150 cm bak.

AquaRay Daylight tegel

12 december 2016
Sinds 12 december heb ik twee AquaRay tegels (TMC GroBeam Led 1500 Ultima Natural Daylight) boven mijn grote aquarium hangen. De LED-strips zijn verhuisd naar mijn 150 cm aquarium. De tegels geven een zee van licht en het valt meteen op dat de planten zuurstofbelletjes produceren. Nu maar afwachten of ook de groei een 'boost' krijgt.
Wat me verder opviel bij het verplaatsen van de LED-strips: veel led's van de blauwe strips zijn doorgebrand. Letterlijk doorgebrand, want op de plaats van de led zit een zwartgeblakerd gat in de silicone beschermlaag.

1 december 2016
De Crossocheilus kalopterus is zijn boekje te buiten gegaan. Het is een zeer schuwe vis, maar nu hij - na een maand - gewend is, zit hij regelmatig achter de grote Siamese algeneters (Crossocheilus siamensis) aan (de kleintjes laat hij ongemoeid). Dat jagen resulteerde er op een gegeven moment in dat één Siamese algeneters uit het aquarium sprong en - geiukkig - in het biologische filter-compartiment terecht kwam (en gered kon worden). Ik heb de Crossocheilus kalopterus gevangen (*) en in het aquarium (150 x 50 x 50 cm) met de Garra flavatra gezet. Deze kleine vissen ziet hij niet als concurrent en hij laat ze - tot nu toe - met rust.
(*) het vangen van een schuwe/snelle vis: Ik heb een plastic fles doormidden geneden en voorzien van een touwtje. Vervolgens heb ik de fles verzwaard met een paar kiezelstenen en - voorzien van enkele voertabletten - op de bodem van het aquarium gelegd. Na een half uur was het 'beet'. Zodra de Crossocheilus kalopterus zijn kop naar binnen had gestoken, haalde ik op (een vis schiet als eerste reactie vooruit de fles in en zit gevangen...)

a


Nooit meer water verversen..!

15 november 2016
Ik heb een Sera watertest koffer aangeschaft. Nu heb ik al ruim een half jaar geen water meer ververst. Hooguit eens per maand vul ik wat water bij vanwege verdamping. Het resultaat van de watermetingen staan hieronder.
pH: 6,5-7,0,
gH: ± 25 gH (aan de hoge kant, ik vul voortaan met regenwater bij),
NO2: 0 mg/l,
Fe: 0,5 mg/l,
kH: 10 kH,
PO4: 0,2-0,5 mg/l,
NO3: 0 mg/l,
NH3 & NH4: 0 mg/l,
Cu: 0 mg/l
Mijn conclusie is: de biologische filtering doet uitstekend zijn werk en het is m.i. niet meer nodig om het water te verversen.
15 oktober 2016
De zes Garra Flavatra's zijn nu zo'n 4,5 cm. Het zijn zeer beweeglijke visjes. Als ik mijn hand in het water steek beginnen ze er ogenblikkelijk aan te knabbelen.

2

In het andere grote aquarium (135 x 80 x 60) zwemt sinds half oktober een Crossocheilus kalopterus (of: Epalzeorhynchus kalopterus), die ik samen met wat cryptocorynen op Marktplaats gekocht heb. Hij/zij is met 8 à 9 cm de grootste vis in de bak. Het is een tamelijk schuwe vis die vaak tussen de planten in de schaduw zit. Af en toe komt hij tevoorschijn en jaagt dan vaak de Siamese algeneters weg. Toch kun je zien dat hij verwant is aan de Siamese algeneters (zelfde bouw, zelfde tekening en eveneens twee voelsprieten bij de bek). Hij graast ook op het hout en de bodem of ligt op de typische algenetersmanier op een boomstronk. Soms zelfs zoekt hij het gezelschap op van het groepje Siamese algeneters.

1

De cryptocorynen beginnen weer langzaam aan te groeien. De Rotala rotundifolia groeit zelfs zo hard dat ik elke maand moet terugsnoeien.

6 mei 2016
De Garra Flavatra's groeien goed; ze zijn nu zo'n 3,5 cm. Eén exemplaar is kort na de tewaterlating overleden. Ze eten alg, maar als ik droogvoer of levende watervlooien voer, zijn ze door het dolle heen.
In beide grote aquaria is in korte tijd een terugval te zien van enkele soorten cryptocorynen (m.n Crypto. Willisii en Beckettii). Ik heb extra LED-strips aangebracht en voeg ook CO2 toe. In het grootste aquarium via een CO2-fles en in de andere via een Carbo Plus apparaat.

12 februari 2016
In het aquarium van 150 cm zwemmen vanaf vandaag zeven Garra Flavatra's. Het zijn nog jonkies van ± 2 cm.

3

4

Ze zwemmen hoofdzakelijk langs de ruiten heen en weer. Een enkeling heeft de boomstronken ontdekt en graast hier de algen vanaf.

q

13 januari 2016
Het slechte nieuws is dat vandaag een van de oudere Siamese algeneters is dood gegaan. Hij at al maanden weinig en werd steeds magerder.
Het goede nieuws is dat het Belgisch groen (hygrophila polisperma) weer uitbundig groeit. Het valt me op dat de cryptocorynen wel nieuwe bladeren krijgen, maar geen vegatatieve uitlopers (jonge planten). Wat de oorzaak daarvan is, weet ik niet.

16 december 2015
Het vissenbestand in mijn aquarium van 135 x 80 x 60 cm is uitgebreid met vijf jonge siamese algeneters (crossocheilus siamensis). Er zwemmen negen siamese algeneters rond. Nu ze met hun negenen zijn, kun je zien dat het geen scholenvis is. Ze hebben echter wel behoefte aan elkaars gezelschap. Ze zoeken elkaar regelmatig op, blijven even bij elkaar en scharrelen daarna weer alleen of met twee of drie soortgenoten naar voedsel.
In de overige vijf aquaria zit geen vis. Hierin experimenteer ik met licht en planten, voornamelijk cryptocorynen. De bakken zijn echter wel bevolkt met slakken, cyclops, wormpjes en ander klein watervolk.

14 november 2015
Het aquariumvirus heeft toegeslagen. Op dit moment heb ik zes aquaria in huis staan: vier kleine en twee die je met recht een bak kunt noemen: 135 x 80 x 60 cm en 150 x 50 x 55 (lengte x breedte x waterhoogte). Allemaal met LED-verlichting, maar wel met verschillende lichtkleur samenstelling. Zo hangt er boven één aquarium alleen maar RGB-strips en boven een ander koud wit- en RGB-strips. Wat opvalt is dat de planten het onder deze verschillende belichting het allemaal goed doen en dat de alggroei minimaal is. Klik voor meer details op 'overige aquaria'.

9 september 2015
Na een verblijf van twee maanden in het buitenland verwachtte ik bij thuiskomst dat de planten de bak zouden uitgroeien... Dat viel echter vies tegen: alle planten - op twee na - stonden er weliswaar piekfijn bij, maar er was geen plantje bijgekomen.
De twee planten die het loodje hebben gelegd zijn de aponogeton boivinianus (de plant krijgt geen nieuwe bladeren meer na zijn rustperiode, alleen de knol is zichtbaar) en de hygrophila stricta is spoorloos verdwenen.
Heb ik de verkeerde lichtkleur gekozen of is er een tekort aan voedingsstoffen? Na enig zoeken op internet heb ik besloten om alleen LED-strips te gebruiken die gunstig zijn voor de plantengroei: dus de koud wit-strips eruit en rode en blauwe LED-strips erin.
Wat opvalt, is dat er nauwelijks algen te zien zijn, maar dat kan ook aan de eetlust van de siamese algeneters liggen. Overigens is ook één van de siamese algeneters tijdens mijn vakantie spoorloos verdwenen...
Ondertussen experimenteer ik verder met de verlichting voor planten in drie kleinere aquaria. Ik werk daar met LED-strips van verschillende lichtkleuren en met een Econlux SolarStinger Sunstrip-armatuur (coral plant). Ik kan er nog weinig over zeggen: planten groeien nu eenmaal langzaam.

6 april 2015
De tien LED-strips geven het aquarium een frisse aanblik. De bladeren van de crypto's glanzen in het heldere licht.

28 maart 2015
Na drie weken LED-verlichting: vooral de cryptocoryne en eigenlijk alle planten met uitzondering van de hygrophila polisperma en hygrophila stricta zie je bijna groeien. De twee hygrophila soorten daarentegen verliezen hun onderste bladeren. Mogelijk hebben ze behoefte aan meer licht. Ik heb nu nogmaals drie RGB-strips en voor de aanblik één warm wit LED-strip aangebracht. In totaal hangen er nu 10 LED-strips boven m'n aquarium (134 Watt). Vier RGB-strips, drie koel wit, één rood, één warm wit en één blauw. De meeste strips zijn één meter lang met 60 LED's per meter . De LED's branden 2 x 5 uur met een rustpauze van 3 uur.

7 maart 2015
Resultaten tot nu toe: de elektriciteitmeter loopt minder hard. Immers, er hangt nu in plaats van 216 Watt slechts 87 Watt boven mijn aquarium. De planten en vissen doen het - één week na de installatie - nog steeds goed.

d

Ander licht
27 februari 2015
De vier tl5 buizen van 54 Watt heb ik vervangen door LED-strips (type 5050 SMD, spatwaterdicht IP 65). De LED-strips hebben verschillende kleuren (koud wit, RGB, rood en blauw). Vier tijdklokken zorgen voor verschillende combinaties licht op verschillende tijdstippen. De automatische dimmer heb ik weggedaan. Door met één enkele LED-strip de dag te beginnen en te eindigen, creeër ik een zonsop- en ondergang. Overigens blijkt dat mijn vijf Siamese algeneters helemaal niet reageren op het plotseling aan- of uitschakelen van het licht.

17 december 2014
De laatste chocolade gourami is gestorven. Ondanks amandelboombladeren (catappablad) en turf in het filter, zijn ze in de loop van de afgelopen maanden één voor één gestorven. De siamese algeneters daarentegen groeien gestaag en vertonen geen enkel zwakte. Ik vraag me alleen af of ze wel draadalg eten. Ze sabbelen eraan, maar om de twee weken moet ik toch met een houtje grote bossen draadalg van het hout en stenen vissen. De algeneters zijn gek op cyclops. Diepvriesvoer is veel minder in trek. Voor de rest van de dag knabbelen ze aan de draadalg, die er alleen maar van schijnt te groeien.

26 september 2014
De cryptoverslijming is voorbij, overal komen weer jonge blaadjes tevoorschijn.
Siamese algeneters
Omdat de draadalgen ook flink doorgroeien, heb ik vijf siamese algeneters (crossocheilus siamensis) aangeschaft die gaan helpen om de algen op te ruimen.
Chocolade gourami's
Van de 10 chocolade gourami's zijn er nog zes in leven. Twee exemplaren zijn duidelijk niet gezond (geknepen staartvin, donkere kleur: de gele strepen zijn vaag, rode zweem bij de staartvin en schokkerig zwemmen. Ze eten nog wel zwarte muggenlarven).
Amandelboomblad (Catappa)
Vanwege de zieke chocolade gourami's heb ik amandelboombladeren toegevoegd aan het filtermateriaal. Catappabladeren hebben - naar het schijnt - een schimmelwerende en anti-bacteriële werking.

Cryptocoryne verslijming
september 2014
Plotseling verslijmen bijna al mijn cryptocorynen. Zowel crypto's die in de winkel zijn gekocht (en die emers gekweekt zijn), als crypto's die al jaren onder water staan. Cryptocoryne willissii heeft er het meeste last van. Cryptocoryne tropica, - beckettii, - walkerii, - wendtii, - pontederiifolia iets minder. Cryptocoryne balansae heeft er bijna geen last van. Cryptocoryne parva, die in de afgelopen zes maanden nauwelijks groeide, leeft juist op en krijgt langere en grotere bladeren.
Voorlopig geen paniek, ik verander niets. De PH is 7,0 de watertemperatuur 26 graden.

Augustus 2014
Vissen
Ik heb 10 chocolade gourami's (sphaerichthys osphromenoides) aangeschaft. Het zijn de enige bewoners (lees: vissen) in het aquarium. Na drie dagen heeft er één de geest gegeven. Ze reageren niet op diepvries rode muggenlarven. Ze eten alleen levend voer (watervlooien en zwarte - en rode muggenlarven). Drie gourami's zwemmen met een geknepen staartvin (een teken dat ze zich (nog) niet senang voelen).

Mei 2014
Engelenhaar

Die volgende fase is na vier maanden op gang gekomen. De baardalg vormt nu hele fijne draadjes, die lijken op wol of engelenhaar. De kleur is groen. De fijne draadjes zitten op het decoratiemateriaal en hechten zich aan planten, zoals Rotala rotundifolia. Deze soort is wat moeilijker te verwijderen met een draaiend stokje, omdat een deel van de draadjes breekt en achterblijft op het materiaal.

Plantengroei
De planten groeien goed. Dagelijks voeg ik EasyCorbo toe en wekelijks een portie EasyLife Profito. Tijdens mijn vakantie is er geen EasyCarbo en Profito gebruikt. Na verloop van tijd stopte de ontstuimige groei van de planten. De Aponogeton boivinianus verloor zelfs bijna al zijn blad en was kennelijk aan z'n rustperiode toe.

g

April 2014
Groene baardalg

In de derde maand ontstond tussen de grijze baardalg, een wat dunnere, groene baardalg. Hierop kreeg het stokje met de schuurspons wel vat en nam in zijn draaiende bewegingen meteen de grijze alg mee. Na drie maanden lijkt er stabiliteit op te treden of moet ik wachten tot de volgende fase aanbreekt...

Maart 2014
Grijze baardalg
Het lijkt wel of het aquarium verschilde fases moet doorlopen voordat er enige stabiliteit ontstaat. (Dat zeg ik nu, maar misschien blijven die verschillende fases wel doorgaan).
Na het snot kwamen er kleine vlekjes dunne groene alg op de decoratiematerialen. Die alg verdween weer snel en werd opgevolgd door draadalg. Een lichtgrijze soort met dikke draden die echt lijken op de baardharen van een grijsaard. Het was geen rode alg, want in alcohol kleurde de alg niet rood. De draadalg was moeilijk te verwijderen want met een stokje - en daaromheen een stuk schuurspons gewikkeld - kreeg ik geen grip op de alg. Dan maar laten zitten, want de alg hechtte zich alleen op afstervende bladeren van planten en op de takken van het decoratiemateriaal in m'n bak.

Februari 2014
Snot
De eerste weken na de inrichting van m'n aquarium zat er een centimeter dikke snotachtige, halfdoorzichtige witte laag op het hout, het grind en de achterwand. Omdat de snotlaag ook op de achterwand zat (pur-schuim met een laag tegellijm en als toplaag een dubbele laag epoyhars) concludeerde ik dat het snot niet direct te maken had met het hout alleen, maar veeleer veroorzaakt werd door de voedingsstoffen die aanwezig waren in het opstartende aquarium. Het gevolg was het explosief groeien van het snot, wat - naar mijn mening - een bacteriekolonie was. Ik heb er niets aan gedaan.
Op internet fora wordt gesproken over het toedienen van allerlei bestrijdingsmiddellen, maar daarmee dood je ook de bacteriekolonie in je biologische filter. Na een maand was de snotlaag volledig verdwenen zonder dat ik iets heb veranderd aan de filtering, de belichting of wat dan ook.

Decoratiemateriaal
Kienhout was jarenlang de norm als je decoratiemateriaal in je aquarium wilde gebruiken. Ik durf te stellen dat het er niet toe doet welk hout je gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld stukken beukenhout uit het bos gehaald en dat als terrasmateriaal gebruikt. Van een omgevallen beuk heb ik wat wortels afgezaagd en die eveneens in mijn bak geplaatst...
Niets aan de hand: immers, hout onder water rot niet. De eventuele stoffen die uit het materiaal komen, worden probleemloos omgezet in het biologische filter.

Start aquarium (135 x 80 x 60 cm)
Januari 2014
Mijn eerste aquarium, een bak van 135 x 80 x 60 cm staat met zijn korte kant tegen de muur, zodat het een doorkijkaquarium is. Aan de muurzijde zit het biologische filter met vijf kamers, gevuld met verschillende soorten afzetsubstraat.
De eerste zes maanden heb ik er geen vissen in gedaan, zodat de planten en alle andere organismen rustig konden groeien. In augustus 2014 heb ik tien chocolade gourami’s (Sphaerichthys osphromenoides) losgelaten. Om mij duistere redenen zijn ze stuk voor stuk gestorven. Daarna ben ik overgestapt op Siamese algeneters en die hebben het - naar het zich laat aanzien - naar hun zin.

Reactie sturen door HIER te KLIKKEN


v